Maureen

Maureen verscheen op 13 november 2020 en is verkrijgbaar op BOEKSCOUT!

Het autobiografische verhaal start met de eerste brief van Ierse Maureen waarin zij zich afvraagt hoe het zou zijn wanneer Harm en zijzelf niet zouden zijn “begrensd door de levens die zij nu leiden”. Een interessante gedachte, die direct al verwijst naar een centraal thema: de afstand, het verstrijken van de tijd en de dynamiek tussen het verleden en de toekomst. De briefvorm en monologues intérieur zetten de tijd even stil. 

De schrijver Harm creëerde een bijzonder werk, persoonlijke ervaringen zorgen voor een interessant en een- en meerzijdig perspectief. De lezer krijgt brief bij brief en in de gebeurtenissen rondom de brieven een intiem inkijkje in hun liefdesverhaal waarbij de stad Dublin als fraai decor fungeert.

DIRECT BESTELLEN IN DE WEBSHOP

Fragment:

Ik eindig mijn presentatie met de eeuwenoude quote van Philip Sidneys uit Defence of Poesie.

Literatuur pretendeert niet de waarheid te spreken en zij kan zij dus ook per definitie niet liegen.

Nu vraag jij je af, waarom ik het fragment door mijn studenten laat lezen? Ik wil weten over de personages, over hun denken, hun achtergronden en hun keuzes. Ik wil ontdekken wie die Harm en Maureen zijn, ik ben op zoek naar de fantasie in jouw verhaal en nog meer naar de waarheid, naar echtheid, naar jouw echtheid. Ik wil als een rechter kunnen oordelen en jou sommeren naar mij te komen, ik wil dat een rechter mij sommeert naar jou te vliegen. Eigenlijk ben ik nog meer en intensiever op zoek naar jou als persoon en die zoektocht gaat mij pijn doen.

Met studenten probeer ik de personages uit Co Ni Mire Rium te ontleden. Ook nu heb ik de locaties gewijzigd en de namen van ons veranderd. In alle fragmenten is de vraag of de verschillende personages bij elkaar passen en of de relaties die ontstaan wel een kans van slagen hebben. Ik hoef je niet uit te leggen waarom ik dit doe en waarnaar ik op zoek ben. Ik probeer een veelvoud van ideeën en conclusies voor je samen te vatten.

Mijn studenten vertelden dat vergelijkbare interesses en gezondheid een relatie goed kunnen doen. De meeste studenten gaven voorbeelden waarom juist verschillende karaktertrekken een relatie ondersteunen. Hierbij lieten zij hun eigen ervaringen een belangrijke rol spelen.

Personages werden gelukkiger, omdat de ander op een aantal gebieden in je karakter aanvulling gaf. Het gaat dan volgens de studenten om grote zaken, zoals introversie versus extraversie, over het vriendelijk zijn, zorgvuldigheid, openstaan voor nieuwe ervaringen en de tendens tot emotionele instabiliteit.

Op deze manier naar personages uit verschillende literaire werken kijken, is nieuw voor mij en voor mijn studenten. Ik keek met mijn studenten naar de personages, naar ons. Mijn studenten zien twee mooie personages die een kans verdienen. Ik vraag mij af wat ik er mee kan. Ik ben blij, dat wij een kans verdienen.

Beoordeling

In de eerste brief van Maureen vraagt ze zich af hoe het zou zijn als het personage Harm en zijzelf niet zouden zijn “begrensd door de levens die zij nu leiden”. Een interessante gedachte, die direct al verwijst naar een centraal thema in de briefwisseling: het verstrijken van de tijd, en de dynamiek tussen het verleden en de toekomst binnen de band tussen Harm en Maureen. Door te kiezen voor de briefvorm voor dit manuscript, komt deze thematiek treffend en op unieke wijze naar voren: de brieven zetten de tijd stil, als het ware. Tevens toon jij als auteur aan hoe het opschrijven van bepaalde (gedeelde) ervaringen voor een interessant, eenzijdig perspectief op een verhaal kunnen zorgen, iets wat heel sterk zichtbaar is in Maureens brief van 24 februari 2013. Het is als lezer een prachtige ervaring om een intiem inkijkje te hebben in de wijze waarop Harm en Maureen hun eigen liefdesverhaal brief bij brief opstellen. Zo heb je een bijzonder werk weten te creëren.

Samira

Sommige fragmenten zijn op de website gepubliceerd:

Fragment 1: Dhá Cheann Déag

Fragment 2: Abhile

Fragment 3: Amháin

Fragment 4: Fliú