Amandelkern

Hier staat informatie over Harms derde roman Amandelkern

“Amandelkern” vindt onder andere haar inspiratie in de sculptuur van Anna Chromy “The Cloak”. Op de cover staat hiervan de afbeelding. Auteursrecht is verleend door Anna Chromy 2021,
meer informatie over Anna Chromy en “The Cloak” www.annachromy.com of www.annachromy.com/about-us

De gepensioneerde hoofdpersoon laat alles achter zich en start een reis waarbij herinneringen zijn innerlijke navigatie is. Zijn onbewuste stuurt en zo rijdt de hoofdpersoon een Belgisch dorp binnen, rijdt Koen zijn herinneringen uit 1981 binnen. Hij ontmoet dorpsgenoten die hem helpen zoeken naar zijn verleden en naar “zijn Jolie.” Vanuit deze gebeurtenissen die eigenlijk startten in 1981 ontdekt de hoofdpersoon uiteindelijk zijn levenskompas en zichzelf.

Beoordeling uitgever (publicatie Amandelkern rond 31 maart 2021)

Als ik begin met lezen over de docent die tijdelijk in zijn klaslokaal verblijft, heb ik nog geen idee wat ik van jouw manuscript kan verwachten. Dit heeft een intrigerende werking op mij, wat is zijn achtergrond? Hoe komt hij in deze situatie terecht en sterker nog; hoe gaat het verder met hem? Jij laat deze vragen direct opkomen bij de lezer en zorgt er zo voor dat deze, hongerig naar antwoorden, gretig verder gaat lezen. Je hebt een sterke, maar prettige manier van schrijven, die literair aanvoelt zonder dat je teveel van de hoofdlijnen afwijkt door alsmaar op kleine details te focussen. De details in omschrijvingen zijn precies voldoende om je als lezer te verliezen in het verhaal, maar zijn niet zo overdadig dat ze afleidend werken. Koen raakt verwikkeld in een duivels dilemma, dat de spanning tot de allerlaatste zin opbouwt. De uitkomst noem je niet direct en dit maakt het tot een indrukwekkend einde dat nog even zal blijven nagalmen in de gedachten van de lezer.  

Preview jaar 1981

Preview jaar 2021

Preview “Marianne Bouchez”

Hiernaast ontstaat er een vijfde boek, tweede in de serie “Vluchten of vechten”, met de titel Amygdala, misschien het vervolg op Geen Verweer.

Uitleg Titel van het boek:

Amygdala - BrainMatters

De amandelkern in onze hersenen screent de binnenkomende prikkels vanuit de omgeving in ons ‘dierlijke’ onderbewustzijn op onveiligheid en onlust om ons te behoeden voor gevaar. Het is evolutionair gezien een belangrijk middel om te zorgen dat je alert genoeg bent om uit een benarde situatie weg te komen. Zo gauw de amandelkern aanslaat kan een mens met dementie alleen nog maar vechten (boos en agressief worden) of vluchten (niet meedoen of meewerken). Dat zijn een soort oer-reacties die niet goed bewust te onderdrukken zijn.